assalamualaikum

Shoutbox
Anda putus kasih? Jangan bersedih.
Percayalah bahawa Allah SWT sentiasa bersama-sama kita. Pada permulaanya memang menyakitkan. Kita hilang selera makan, selalu menangis dan terkenang. Jangan terlalu mengikut perasaan.
Memang sakit dan pedih. Saya banyak mengurung diri di dalam bilik dan menangis. Syukur alhamdulillah, pada satu hari, saya terpandang surah Yassiin diatas meja solek. Hati saya tergerak untuk membaca kerana merasa tidak sanggup nak berdepan dengan perasaan sendiri. Harapan saya setelah membaca surah Yasiin hati saya akan jadi tenang.
Dan memang terbukti. Hati saya mula tenang, jiwa mula hilang kesakitan, walaupun tidak sepenuhnya. Mulai saat itu setiap kali selesai sahaja solat fardhu, saya akan membaca surah Yasiin. Kalau dulu, saya akan cepat-cepat meninggalkan sejadah selepas solat, namun sekarang saya merasa tidak lengkap kalau tidak membaca Yasiin. Hati saya sangat tenang dan damai.
Setelah agak tenang, saya mula menghubungi kawan baik saya. Meraka menasihati saya supaya perbanyakkan solat istikarah, dan saya cuba melakukannya. Setelah beberapa kali membuat solat istikarah, tiba-tiba pada satu hari perasaan saya menjadi sangat kuat. Saya rasa seperti Allah SWT telah menyuntik semangat baru pada saya.
Saya tidak lagi menharapkan ‘dia’ untuk datang kepada saya, malah saya juga tidak lagi kisah walau apa pun terjadi kepada cinta saya. Saya bersyukur sangat2. Sekarang ini saya hanya berserah kepada Allah untuk menentukan arah tuju hidup saya.
Saya belajar dari kesilapan, dan saya berharap anda pun begitu juga. Bukankah Islam telah membataskan pergaulan antara lelaki dan wanita. Apabila terfikir begitu saya mula insaf. Saya telah melanggar batas-batas tersebut. Saya tidak sepatutnya terlibat.
 Saya mula muhasabah diri dan terfikir kepada dugaan ini berlaku kepada saya. Dan akhirnya saya faham, bahawa saya telah lalai semasa bercinta. Memang kita masih bersolat tapi masa kita lebih banyak bersms dan berchatting.
 Walaupun tidak melakukan perkara yang dilarang oleh Allah SWT (alhamdulillah), namun saya masih lagi merasa bersalah dan berdosa kepada Allah SWT kerana telah membiarkan diri saya terpengaruh dengan perasaan sendiri.
Setelah mendekatkan diri kepada Ilahi, saya mula mendapat cinta baru yang lebih suci dan agung iaitu cinta Ilahi. Saya tidak lagi mengharapkan cinta dari seorang lelaki yang belum tentu jodoh kita. Seperti kisah yang pernah saya share sebelum ini iaitu kisah Fatimah Az-Zahrah dan Ali RA, mereka percaya dan yakin dengan jodoh yang Allah SWT tentukan, kita juga perlu begitu. Dan saya juga sedang berusaha kearah itu, berserah dan redha atas ketentuan Allah SWT.
Percayalah kawan-kawan, dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT, kita akan peroleh ketenangan dan kekuatan, malah mendapat cinta yang paling agung. Ingatkan pada diri bahawa jodoh kita telah ditentukan, dan kita perlu berdoa bersungguh-sungguh supaya dipermudahkan.
Kawan saya berkata kepada saya bahawa Allah mungkin sengaja memberi dugaan begitu kepada saya kerana Allah SWT ingin saya dekat dan kembali kepadaNya. Saya setuju, saya kini mempunyai masa untuk membaca Yasiin berbanding dulu, selalu sangat skip. Kini nasihat kawan itu saya tujukan kepada anda.
Jangan bersedih lagi, percayalah Allah SWT bersama-sama kita. Jangan menangis kerana seorang lelaki, tapi menangislah kerana dosa-dosa yang kita lakukan :)
 Semoga bermanfaat.
 Bantu hamba hilangkan kesedihan ini Ya Rabb

jangan bersedih jika putus kasih:)

 
Anda putus kasih? Jangan bersedih.
Percayalah bahawa Allah SWT sentiasa bersama-sama kita. Pada permulaanya memang menyakitkan. Kita hilang selera makan, selalu menangis dan terkenang. Jangan terlalu mengikut perasaan.
Memang sakit dan pedih. Saya banyak mengurung diri di dalam bilik dan menangis. Syukur alhamdulillah, pada satu hari, saya terpandang surah Yassiin diatas meja solek. Hati saya tergerak untuk membaca kerana merasa tidak sanggup nak berdepan dengan perasaan sendiri. Harapan saya setelah membaca surah Yasiin hati saya akan jadi tenang.
Dan memang terbukti. Hati saya mula tenang, jiwa mula hilang kesakitan, walaupun tidak sepenuhnya. Mulai saat itu setiap kali selesai sahaja solat fardhu, saya akan membaca surah Yasiin. Kalau dulu, saya akan cepat-cepat meninggalkan sejadah selepas solat, namun sekarang saya merasa tidak lengkap kalau tidak membaca Yasiin. Hati saya sangat tenang dan damai.
Setelah agak tenang, saya mula menghubungi kawan baik saya. Meraka menasihati saya supaya perbanyakkan solat istikarah, dan saya cuba melakukannya. Setelah beberapa kali membuat solat istikarah, tiba-tiba pada satu hari perasaan saya menjadi sangat kuat. Saya rasa seperti Allah SWT telah menyuntik semangat baru pada saya.
Saya tidak lagi menharapkan ‘dia’ untuk datang kepada saya, malah saya juga tidak lagi kisah walau apa pun terjadi kepada cinta saya. Saya bersyukur sangat2. Sekarang ini saya hanya berserah kepada Allah untuk menentukan arah tuju hidup saya.
Saya belajar dari kesilapan, dan saya berharap anda pun begitu juga. Bukankah Islam telah membataskan pergaulan antara lelaki dan wanita. Apabila terfikir begitu saya mula insaf. Saya telah melanggar batas-batas tersebut. Saya tidak sepatutnya terlibat.
 Saya mula muhasabah diri dan terfikir kepada dugaan ini berlaku kepada saya. Dan akhirnya saya faham, bahawa saya telah lalai semasa bercinta. Memang kita masih bersolat tapi masa kita lebih banyak bersms dan berchatting.
 Walaupun tidak melakukan perkara yang dilarang oleh Allah SWT (alhamdulillah), namun saya masih lagi merasa bersalah dan berdosa kepada Allah SWT kerana telah membiarkan diri saya terpengaruh dengan perasaan sendiri.
Setelah mendekatkan diri kepada Ilahi, saya mula mendapat cinta baru yang lebih suci dan agung iaitu cinta Ilahi. Saya tidak lagi mengharapkan cinta dari seorang lelaki yang belum tentu jodoh kita. Seperti kisah yang pernah saya share sebelum ini iaitu kisah Fatimah Az-Zahrah dan Ali RA, mereka percaya dan yakin dengan jodoh yang Allah SWT tentukan, kita juga perlu begitu. Dan saya juga sedang berusaha kearah itu, berserah dan redha atas ketentuan Allah SWT.
Percayalah kawan-kawan, dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT, kita akan peroleh ketenangan dan kekuatan, malah mendapat cinta yang paling agung. Ingatkan pada diri bahawa jodoh kita telah ditentukan, dan kita perlu berdoa bersungguh-sungguh supaya dipermudahkan.
Kawan saya berkata kepada saya bahawa Allah mungkin sengaja memberi dugaan begitu kepada saya kerana Allah SWT ingin saya dekat dan kembali kepadaNya. Saya setuju, saya kini mempunyai masa untuk membaca Yasiin berbanding dulu, selalu sangat skip. Kini nasihat kawan itu saya tujukan kepada anda.
Jangan bersedih lagi, percayalah Allah SWT bersama-sama kita. Jangan menangis kerana seorang lelaki, tapi menangislah kerana dosa-dosa yang kita lakukan :)
 Semoga bermanfaat.
 Bantu hamba hilangkan kesedihan ini Ya Rabb

Sumber: http://akuislam.com/blog/renungan/jangan-bersedih-jika-putus-kasih/#ixzz1hLN81lZv

laman web yang menarik ..sori ye,mahu share-share cite saja:)
assalamualaikum semua. .m0rning. .wahh,bulan ni hujan aja kan.. .sampaikan aku tak mandi. .hahah. .tak senonoh kan aku ni. .tapi takpelah,just duduk dalam rumah saja,tak ada keluar pergi mana-mana p0n. .so,takde sape pon yang berjanji dengan aku yang tak mandi ni:)

korang-korang nak tahu tak. .malam semalam aku tidur awal tau,alahaii,pukul 10 aje kot. .mybe bagi aku awal,kalau korang mesti lambat kan. .emm,aku sekarang memang dah malas nak set jam t0k bagun subuh. .sebab aku dh set dalam otak memang boleh sedar pukul 6 pagi:)
tapi semalam lain pula jadiknya. .korang semua nak tahu tak ape. . ??hahaha,,jangan gelakkan ye. .aku rasa ni la yang malu aku nan twins aku,wani:)
malam uhh aku rasa dah rasa macam seharian saja aku tidur and aku tersedar,capai ph0ne tengok jam dah pukul 2. .tapi maasa uhh aku mamai lagi. .aku at ph0ne sistem 24jam. .masa yang aku tersedar,aku pelik kenaapalah dah pukul 2,aku just pikir YA ALLAH LAMANAYA AKU TIDUR. .smpai pukul 2 petang uhh baru aku sedar . .padahal tengah mamai lagi tau. .sebab aku keluar je,keadaan ruang tamu aku dengan adiknya aku tak tidur,dengan wani nye tengah baca novel,so aku macam tak caya la dah pukul 2 petang kan...pastu,aku menangis,sebab aku tak bangon sembahyang subuh. .pastu aku tak puas hati juge,napela awal sangat masa berlalu sampaikan aku tak sedar pukul 2pettang. .and aku keluar jengah ruang tamu. .aku pergi dekat twins aku. .dengan muka aku yang dah lepas anngis uhh..aku nanye wani,NGAH,BETUL KEW DAH PUKUL 2 PETANG HA..??pastu wani blurr.. ..and dia cakap dengan aku,ea..ko0 ni ngingau ni,sekarang baru pukul 2 pagi la...aishh..aplarh. .
aku dengan muka yang mamai uhh,terus maso0k tidur. .dalam hati aku,,alhamdulilah. .rupanya pukul 2pagi. .bukannye 2 petang. ..hehe..lega aku. .sengal kan aku ni. .;)

hahaha,,baru je tidur,s0lat.. lepas s0lat,baca al-quran,sarapan and baru la on9. .smbil uhh,amik gambar jap..haha,,muka belum mandy..selekehnye aku kan..:)






                                                                                                         


                                                             
hye guys..kembali semula..heheh,,e'e,nak cerita apa ye hari ni..emm,actually sebenarnye takde la sto0ry ho0t2 pon..heheh,,by d way,tadi saya on9 fb,xthu pula yg add saya uhh kmbr..comel2...yg sorang cubby yg lagi sorang pipi ye kurus sikit..heheh..macam saya juge..namaye..   Iffa Julia ..  dan  Iffa Juliana

nice kan namanye..orangye lagi nice..klau nak tengok DP nye,klik la nama dy yang kat atas uhh..actually dy udak baru 15..th0n den 16 udahh..budax subang jaya...jauh kan kenalan saya..heheh..eppy dapat kenal nan dy..


emmm,sabtu ni,anak pak uteh belah ayah yang laki nak maso0k meminang..akhirnye,jmpe juge jdo0h dy ye...alhaii,bljar jao0h2 rupnye dapat orang bp je..ukeyla uhh..nice and baik..suka sgt..akhirnye,jmpe juge jdo0h dywg kan..,,   Xiera Nazira  and  Meyo Amirrul..


seco0co0k...nice..


sama macam ni kan....





ea,terlebih suda..ni belum lagi..heheh,,baru je nak masok meminang,,,but pe2,tahniah ye....
:):):):):):):):):):):):):):) SENYUMAN SENTIASA TERUKIR DIBIBIR:):):):):):):):):)::):)                                                                   

9/12

hai...guys..assalamualaikum semua...wahaahah..semakin hari,semakin rajin aku...kuang3...macam biasalah..kemas rumah smbil uhh dengar lagu iaitu siaran HOT FM....
terbaik la wo00k..hari ini hot fm memainkan siaran tentang...ha...lai3..saya cerita..
hot fm arynie ingin mngimbaskan kisah2 yang lalu...yang boelh mengingatkan peminat2 akan lagu yg sering bermain diminda kita....katanya,kalau denagr lagu,kite akan teringat kisah2 silam kita...


fuhhh,terbaik punye arybie hot fm..hehe...tibe2 bile hot fm dh maenkan peranan tetntg lagu2 ni,aku pon ingin share sekali la tentang aku..hehhe...share dekat blog saya pun jadikla..lps juge la sye pd HH....rindunye dekt dy...emm,,tapi nak wat cmne....dah bukn dy untuk saya...


mahu tahu lagu ape yg mngingatkan saya pada dy...emmm...ini lagunye....cople_lagu cinta untukmu...
mari3..kite dengar ramai2...lagu ni,HH nyanyi time ktwg ade MUNSHI idol..wakakaka....prgram abis form 3 la katakan..tapi msa uhh HH cople dengan saya,p2 dy nyanyikan lagu ni tok saya...sedap3...saya suka..smpai sekarg saya sedih kalau dengar lagu ni..and jika dengr lagu ni,terus saya akan mngingati HH ni....


 





 
  dan satu lagi yang mengingatkn saya pada S ialah lagu ashiteru...dah la kt radio selalu ade lagu ni..lagila hari2 aku engatkan si S ni..tp hnye mngingati kish2 yg lama....yng hanya kenangan sahaja....

                                                                                                                                     

teruja..frust...hapy sangat2...

                                                          Siti Rafidah Abas  
  
                                                       
                                                                eppy family


salam semua...alahaii...hari ni...saya tibe2 rasa nak godek2 fb cikgu lama saya pula..iaitu cikgu rafidah..yang dulu pernah ajar saya masa sekolah rendah...bnyangkan masa sekolah rendah aku selalu failed...belas2 je..teruk kan aku ni..heheh...biasala ..budak2...kuat men je...tak engat nak baca buku and stdy...tp skrang lebih kurang sama kot..hehheeh...

mulanya,aku takde kelas tambahan,tpi disebabkan cikgu ni nak tolong aku naekkn keputusan aku,aku trpksala brtungkus lumus tok tuisyen malam...tpi takplea...disebabkan dy cikgu kesayangan aku,aku sanggup je ikut cakap dy...heheh..

emm...start je aku ade kelas nan dy,,and waktu rehat aku takkn prgi ke kantin dah waktu uhh..nak tahu aku pergi mana..??aku prgi bilik math dy,dan aku amik latihan pada dy...bawak balik umah dan buat...aku buat mula2 uhh fedup lah jge kan..tp bile lma2 dah kena marh dy,smua ppe la...aku strt mula mnyukaii mathh..and statr situ jugela markah math aku terus mendadak naik..aku mengalahkan keputusanku dgn kmbrku..bangga!!!!

akhirnye,markah math aku dapt juge klahkan kembar aku...dengan berkat pertlongan ckgi ini...smpaikn dy ilang lemak dibadan...jahat kan aku..cikgu ni tlong anak muridnye semata2 tok tengok kptsan yg bgus..alhamdulilah..dengn brkat usaha cikgu ni,ampir smua yg dapat A semasa UPSR tahun aku..alhamdulilah...syang cikgu...tapi sayang,cikgu ni dh pndah ke N9 xsilap aku la..rindunye kat dy...klau la dy ade kat snie,mesti dy bole ajar aku math dan pA...sdeyhhnye..cikgu..pulanglah...emm...so,sekarang saya dah xbpe minat math dah..sebab saya nak juge yg mngajar...emm

tapi wana bangga..cikgu dapat cahaya mata lagy..alhaiii..comelnye cikgu..bulat2...macam cikgu..klah muka wana ni..ape pon tahniah cikgu....

                   Abang Muhammad Izzat Izzuddin dan bulat tu Muhammad Izzul Islam


                                                         
 

rakan2 yang walling at fb (",)

uke,assalamualaikum...hehehe....banyak pula cerita aku eak..tp rasa macam tak penting je cerita ni..tp bagi aku penting..sebab kenangan...tapi korang2 ynag picnye ade dekat sini aku mintakk maap ye..heheh...jangan marah,just buat kenangan...takde nak wt ape2 pon...chill (",)

sape2 yang takde pic dalam aku punye blog ni,maapla ye...sebab yang ade kat sinie,hnyalah rakan satu murid satu sukan...and just yang pernah walling2 degan aku sahaja....saje,,mahu cite ka sini....aku punye blog,sekatila nak crta ape2 kan..

                                                                 

walaupun dekat kem uhh aku senyap orangnye tpie dekat fb aku len,,sebab just chat sahaja...tu yang aku tak berapa segan sangat uhh...hehhe...tapi aku gembira kerna dekat fb,ad juge yg psan aku kat kem uhh..hehe...semakin akrab walaupun hnye wall at fb...takpela,kalau ade masa mengizinka,kite bole berkumpul ramai2...kan3..??

ukela...hope2 korang jangan marah ye...smile... :)

                                                                

 
assalamualaikum buat semua pembaca yang sudi membaca saya punya blog yang tidak seberapa ini..

sayalah hamba allah yang tidak seberapa yang sempurna..pada diri saya,terlalu banyak kelemahannye...dan saya cuma hamba allah yang kuat rasa cemburu,kuat nangis dengan keputusan orang lain yang sangat cemerlang...sampaikan,aku tidak kuat untuk menguatkan semangatku dengan kejayaan dan cita-cita yang aku ingin capaikan...kadang-kadang aku kecewa juga,dengan usaha yang aku yakinkan pada diri aku,tapi semua takde perubahan,tetap sama...tu yang menyebaabkan aku rasa terlalu merendah diri..

tapi walaupun aku selalu gagal,tidak semestinye aku gagal selamanya...cuma kena ada usaha yang lebih lagi yang perlu aku tonjolkan..




pada diri aku banyak kelemahan...hanya orang yang tertentu sahaja tahu apa kelemahan  aku (",)


aku hendak tanya pada kowang -kowang semuala..tapi jawab dengan jujur...aku terima smua kata2 kowwang..hati aku terbuka untuk membaca apa yan yang korang ingin cakapkan psal aku..

1)aku gedik,mengada-ngada ke.?
2)aku suka rampas orang lain ?
3)aku comel,cute,cubby,manja,?
4)aku sombong,?
5)memilih kawan kew.?
6)terlalu emo,egois,?
7)manis tak orangnye.?
8)happy gud lucky.,peramah,?
9)senyuman terlalu murah sampai orang yang belum kenal pon disenyum nye...tak salah kan..?
10)bongkak ke.?
11)senyumanye manis ke.?
12)terejal ke.?
13)baik.?
14)solehah,alim,and kuat agama..?persoalannye..
15)kuat merajuk..entahla..pendapat korang..?
16)aku ni jenis orang yang merimaskan ke kalau dah dapat kenal aku..?
17)setia tak aku orangnye...??pndai jaga hati..?
18)tidak prihatin nan kawan2 dye ke ?
19)ke lebih dengan laki je..
20)playgirl aku.


kalau ada tambahan apa2 dari pandangan kowang,cakap jelaa..and sape2 yg singgah blog aku ni,bagikan jawapan tentng diri aku ni bole...emm...kalau bole,jwpnnye kowang post dekat fb aku k..
harap kowang bole eply jawapan tok aku,agar aku tahu ape pandangan korang tentang aku..
uke...thanks...kawan2 ku yang ku sayangi...
harap,balas at fb aku ye... 

                                                                   
Cempedak Rebus,,  NoOr Echa AzmAn,,    and yang lain2 kasik komen sikit..
                                                                    


kenapa dengan dia ni..aku pelik la sejak dua menjak ni dia takde text aku langsung,kenapa dengan dia...dia cakap,takkan lost selagi dia tak nak lost dengan aku..tapi kenapa ni tibe2 dia terus senyap...aku text,dia tak balas,hari tu,sepatah aku tanya,sepatah juga dia jawab..kalau tak,dia akan menbalas balik apa yang aku akan nanyakan dia nanti...kenapa2..??

Dia ada sembunyikan sesuatu dari aku ke..??dushhh....tak suka la kalau macam ni.kalau ade hal,bagitahulah,kenapa senyap sahaja..saya tak suka la...cube cakap dengan saya..kenapa awak terus menyenyapkan diri awak...saya ade buat awak tersentuh hati ke sampaikan awak dah tak nak text saya...

janganla wak ingkar janji-janji awak,,,saya tak sukala..saya mengharapkan dari wak sahaja..kerna selama ni saya hanya percaya pada awak sahaja....

ADAKAH AWAK SAMA MACAM ORANG LAIN??

sekarang,persoalan bermain di minda....
 
assalamualaikum...hehehe...pembuka bicara ingin mnyampaikan lagi kisah2 ku....nak cite..tp trse private untuk aku cerita ini kat korang2...macam mana ye...xpela...ginila...msa 24 arybulan,pkul 11 stgh malam,lebih kurang macam tula,heheheh..aku dapat berita gmbira..huhuhuaa..kowg2 smua nak tahu ke....tak bole bagitahu....hanya aku dan dy sahaja yg tahu.....heheh..betapa happynye aku kan...so,nanti kalau ap2 hal,dy suruh aku kongsi cite dgn dy..dy pun open minded je dgn aku...
                                                                 
alahai....aku guna warne hijau ni sebab warne kegemaran dy...tp bkn ni sahaja warne yg dy suka,warne merah,hitam dan putih pun favourite warna dy....merah uhh yg xboleh belahh,...warna yang aku tak suka uhh...

hhehehe..tapi xple...dy tetap green colour...dia kata,kalau dy lebih makkn,macam teddy bear..alhaii..comelnye...hehehe...tpi dy memg comel pun..cute...manis muka dye...berseri-seri sahaja mukanye,,,tapi aku suka bila dye tgur aku,maklumlah,org yang aku sayang,memang sahaja aku dgr dn terima tegurannnya...aku bukanla hati yg kers sangat nak terima teguran orang ni...tapi aku hope,ape yang dy ckp dengann aku,dy nak aku kongsi cite dgn dy,aku harap sampaii bile2 dy tak lost dgn aku..aku tkut sgt2 dy lost dgn aku...aku doa2 tidakla...amin..
IMY!!!  

diana amir

 salam korang2 semua..hehhehe...sy mahu cite skit pasal artis ni..maklumla...sekarang dah ramai artis2 tkar citarasa nye..alhamdulilah la,klau ad yg dah insaf...tp tak smua....tp bagi yg bole ubah dgn rela hati,bagusla..seperti    Irma Hasmie dan Diana Amir     makin bertambah manis,comel,semualah...hehehe...

kalau tak percaya meyhh look picnye kat saya pnye catatan ni...kalau suka,like,klau tak suka,so tak payhla like k...


                                                                            
                                                                   Wardina Safiyyah     @  Irma Hasmie
 
                                                          Irma Hasmie @  




                                                                    Wardina Safiyyah

 




                                                                                               Wardina Safiyyah



                                                  

BENARKAH CINTA ITU BUTA

     
  HOPE KORANG BACA SAMPAI HABIS,SEBAB PENAT SAYA UPDATE                            PNJANG2....HEHEHE....TERIMA KASIH KERNA SUDIE MEMBACA....

Allah tidak pernah mengecewakan seperti kekasih mengecewakan.Seorang filosof Barat,Hendrick berkata,"Mencintai seorang yang tidak mencintai kamu sia-sia,menyia-nyiakan orang yang mencintai adalah berbahaya"Cubalah fikirkan....siapa yang paling mencintai kita??Siapakah yang kita sia-siakan selama ini??Fikir....Dan tersentak oleh hakikat itu,kita mula berfikir...barangkali putus cinta ini adalah rahmat yang tersirat,"Allah menjemput aku untuk mencintai-Nya"....
                                
         Sedarlah,bahawa Allah adalah Tuhan yang sentiasa mengasihi kita.Tetapi DIAlah Tuhan yang sering kita sia-siakan.Frust cinta itu hakikatnya untuk menyambungkan cinta kepadanya.Ketika itulah orang yang frust cinta akan benar-benar terasa bahawa dia terplih,bukan tersisih!!...

                                                          
       Inilah hikmah disebalik kesusahan,kemiskinan,kegagalan,dan termasuklah putus dalam bercinta.Dalam ujian kesusahan selalunya manusia lebih mudah ingatkan Allah.Alangkah indahnya jika orang yang frust cinta itu kembali kepada Allah secara sihat-maksudnya bukan sekadar merintih,mengadu,merayu atau minta mati segera.Tetapi tersentak oleh satu kesedaran bahawa cinta Allah itulah yang sejati...  

      Janganlah katakan kenapa aku yang kena?Jangan labelkan aku yang malang.Tetapi katakan,aku  yang terpilih.Terpilih untuk putus cinta dengan manusia supaya 'terpaksa'bbercinta dengan Allah.Memang begitulah rahmat Tuhan,kekadang DIA memutuskan untuk menyambungkan .Putus cinta dengan manusia,tersambung cinta dengan allah...Pujuklah hati dengan apa yang telah Allah tegaskan bahawa yang baik pada padangan kita belum tentu baik dalam realitinya.Katakan ,dia yang pergi itu bukan yang terbaik.Mungkin dia yang terbaik,tapi untuk orang lain.Dany yang terbaik untuk kita pasti datang sebagai gantinya!!..




             Harga diri orang yang putus cinta selalu rendah diri.Penilaian diri terhadap dirinya sendiri menjunam ke paras terendah.Rasa hina (gagak di rimba)  berbanding kekasihnya yang pergi (merak kayangan) .Sedangkan jika masih ada iman bersemi di dada..kita masih boleh berfikir dan berhenti seketika,lalu berkata,"Tuhan ada!!...
Waktu itu kita terhenyak lalu berkata,"mengapa aku terpaksa menanggung derita ini."Kita frust kerana merasakan dialah yang terbaik ,tercantik,ter...ter...segala-galanya.Sukar membayangkan ada orang lain seumpama dia.Cinta diberikan seluruh nya.Ketika si dia pergi tanpa berpaling,kita berkata,"ya Tuhan,kenapa aku yang terpaksa menerima nasib ini??...

        Kita inginkan orang yang kita cintai itu terus setia bersama kita.Biar sampai menempuh alam perkahwinan,beranak cucu sehingga ke akhir hayat.Segala kata pengukuhan telah diberikan.Kita rasa dialah terbaik untuk kita (you are the answer of my prayer). Tetapi entah macam mana,dia berpaling tadah.
Sebagai hamba Allah,renungilah maksud firman Allah dalam surah Al-Baqarah..
"Ada sesuatu perkara yang kamu cintai tetapi itu membawa keburukan kepada kamu.Ada pula sesuatu perkara yang kamu benci tetapi sebaliknya ia membawa kebaikan kepada kamu.Sedarlah kamu tidak mengetahui,Allah-lah yang lebih mengetahui"..
       Putus cinta bukanlah pengakhiran segalanya.Ia adalah satu permulaan yang baik jika ditangani dengan positif.Memanglah di awalnya kita rasa sukar menerima hakikat.Tetapi percayalah ...kita tetap ada Allah.Semuanya dari Allah.Dan segala yang datang dari Allah adalah baik belaka,walaupun belum terselah kebaikannya pada pandangan kita .Namun yakinlah,pandangan kita terbatas,padangan Allah Maha Luas..
Ketika itu lupa segala sumpah setia,aku janji,lafaz janji yang dimetrai sewaktu sedang 'syok' bercinta.Hingga dengan itu mereka yang dikecewakan seolah-olah tidak pernah mengenal orang yang dicintai.Dia benar-benar berbeza (seolah-olah dia tidak pernah kenali kita!)..

     Putus cinta adalah bukti bahawa tidak ada cinta sejati kecuali cinta yang diasaskan oleh cinta Allah.Cubalah anda fikirkan,apakah punca pihak sana atau pihak sini memutuskan cintanya? Mungkin kerana hadirnya orang ketiga?Mungkin dihalang oleh orang tua?Mungkin kerana sudah jemu?Macam-macam alasan boleh diberikan...
Ketahuilah,seseorang pernah gagal dalam percintaan,kemungkinan dia akan terus melihat kebahagiaan itu laksana pelangi.Tidak pernah dikepalanya sendiri,selamanya diatas kepala orang lain.Pesimis.Prejudis.Bagaimana hendak dihadapi segalanya?.....
(Ingat senikata lagu: Oh tuhanku kau cabutlah nyawaku) Buruk sekali keadaan orang yang frust dalam bercinta.Inilah satu akibat cinta nafsu.Jika kita berani 'memperkosa' kesucian cinta,awas ia akan menunutu balas dengan cara yang kejam...Sesetengahnya hilang kewarasan berfikir.Hilang semangat juang.Malah ada yang sanggup bunuh diri.
  
     Benarlah kata orang:"Dunia akan terkejut mendengar seseorang membunuh diri kerana kematian ibunya,tetapi tidak akan terkejut apabila pembunuhan diri itu disebabkan kematian kekasih yang dicintainya."Justeru,yang minta mati,akibat frust cinta ramai sekali...
    Terlupakah pesan bijak pandai:
 "Cintailah sesuatu itu sekadar saja,berkemungkinan ia akan menjadi kebencianmu pada suatu ketika,bencilah yang engkau benci sekadar saja"berkemungkinan ia akan menjadi kecintaanmu pada satu ketika"...
Orang yang paling boleh menyakitkan hati kita ialah yang pernah paling kita cintai.Ramai orang yang hancur hidupnya kerana putus cinta...
    Siapa yang pernah merasakan tahulah betapa peritnya .Benarlah yang pujangga,"sakit yang paling dasyat ialah mencintai seseorang,tetapi tidak dibalas."Aneh sekali derita sakit putus cinta ini...benci,tapi rindu.Dendam tapi sayang.Dunia terasa sempit,dada terasa mencengkam....Sedarlah bahawa bukan smuaNYA terletak di dalam tangan kita...Ada setengah kita terpaksa lepaskan...

 


                                                                                                  

    
     

22/11/2011

alahai H,apasal la ko tak puas2 lagi dengan aku r...??ko segala bagai nak puaskan hati ko kan...ape yang buatkan ko nk dendam sgt2 dengan aku smpai sekarang...ko dh block aqu sebagai friend,k ...aqu xkisah..tepon ko,aqu xde kcau..awek ko yg bersepah2 ..aqu takde kacau...ni,ko bukaq fb awek ko,p2 ko block kan aqu sbaii friend awek ko pulk....ape masalah ko sebenrnye...tkut,rhsia ko bcor kt awek ko,yg selama ni,ko plyboy,kaki penipu,munkir janji,and segala bagaila..sebab 2 ko block aqu friend nan awek ko..gitu...alarh,pengecut la ko H....setakat block2 ni....ppe r....aqu tak kisahla..jgn ko jdik pngecut la..aqu bukn pmsnah hbgn org,mcm mne ko buat kat org laen...ishhhh...klau ko xde kat dunia ni pon,bagusla....lagy aman kot...ko ni bajet je lebyhh....xpenah nak rse hormt dri ko sndiri..smua je ko yg btull...hati batu...otak xd guna...

ko jangan buat aku tambah dosa la weii...ni cukup sabar aqu dengan ko..
                                                                

18-11-2011

assalamualaikum...

pembuka bicara..hehhee...emm,arini aqu terpksa bngun kesekolah..lambat aqu bngun,6.10 uhh..hehehe..tpie nsb baek awal juga sampai sekolah..maklumlah,rumah dekat saja...emm,paginye aq dengan fatin naex atas,tengok buudk2 asrama last day..bnyklah juge barang at astaka uhh an..sampaikan tempat aqu nak duduk pon tiada..tapi takpela...jadikla tiang...huhuhuuaa
lepas je tengok bdak2 ni,aqu nak prgi surau kejap,tup2 trserempak dengan akaq  Fadzreen Fadz  
tak sangka pula aqu,akaq fadz carik aqu smpaii ke kelas an...aqu yg jdi malu brtembung  dengn dye...katanye dy nak bagi smthing dekt aq,and dy kluarkn dri beg dy...SUKA2.....
nak twu pe.......
                                                                         



smpai je koperasi,boleh pula aqu trserempak dengan  (A) malu2....yg si wafaa boleh pulak ckp aqu nak ikut dy an..sabar jelaa...padahal aq nak crik ustaz...tp sayang,ustaz tiada..hehehe...and then (A) suruh tggu skjp...so,aq tggu...tibe2 dtg la pula (S) lagi la aqu malu...aq dgn buat muka toyeee,SENYUM jela kat dy..dy pon snyum balik...ala2...COMEL,CUTE....=P

lepass je trsermpak nan (S) kaq wany plk...emm,,p2 aqu ckplah nan kaq wany yg aqu trserempak nan (S) tadi...and kaq wany ckp dgn aqu.....hah,wana,ar2 an (S) tnye akq,
ea,wani...bukan ke wana ade nombor aqu..kenapa dy xde contnct aqu...??
pas2 aku jdik segn seyhhh...aqu pkir dy tak engat aqu..huhuhuaa...upnye engt....
eppy2..bawu je msej dy tty...

emmm...lps dah jmpe kaq wany,aqu dan wafaa balik kls,,,tggu prents msing2 datang....mak aqu latela juge dtg an...sabar jelaa....result aq teruk...=(
emm,dlm pkl 11stgh aq balik,and then tggu bpak aq balik...12 ye keluar balik..aq ikut mak aqu ambil wani plak...hahahaha...smpaii je skolah,aq tlongla wani,p2 trserempak dengn kawan2 dy...kawan2 dy trkjut..huhuhuaa...
emmm....smpaii je rumah,kt depan rumah aq,ade seekor burung merpati mati..sdeyhhnye..=( 
xtahu sebab ape dy matiii.....
comel kan,tapi sayg,dah mati...

  
salam ..inilah sahaja kenangan yang ditinggalkan oleh akq and abang form6 untuk aku...aku hanya mampu mengucapkan gud luck tok exam STPM...


                                                   














                                                          lakinya  comel tak yang atas and yg bawah ni...???




























nak cite ape ye...tak de kot...hehehe..k,bye...
Nurtiara Binti Basir Tia, Norhasrin Sulaiman and NUr WaNi CAhaya MUtiara, Siti Norfatihah Romzi, Sopie Izzudin,
Azyzeul Zaynarl and Ayien Razak,Umie Aida, Saha Jalil,, Afimie Mimie,, Norhasmona Buang, Syalala Syakila and Azura Azali,,
Arerif Felten BEa Sweet, Kamsiah Attan, Norhasmona Buang Ahmad Nuruddinmaap klau ad yg x tgged...xjmpe namala...
SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN,JANGAN SAMPAI NASI DAH JADI BUBUR,INGAT SEBELUM TERKENA,