assalamualaikum

Shoutbox

date with my BFF !

assalamualaikum..hari ni kita nak cerita yang ari jumaat kite ada jumpa BFF kita dekat kt KFC labis jup..dekat je laa..tapi sayang,lagi sorang tak dapat jumpa sebab dia dah duduk jauh dah sekarang..hanya contact sajalah jadik peneman kita orang semua..nak tahu dia duduk mana sekarang ,SHAH ALAM ..jauh kan korang..sedeyh..tapi dia tetap dalam hati kita orang walaupun dah berjauhan dengan kita orang..

sebelum pi kfc tu,saya ada ulangkaji sikit la..mata pelajran saya :) then,masa tengah study uhh,abe (felda tenang) saya contact..gayut dengan dia..susah tau dapt dengar suara dia..sebab sekarang dia tengah study dekat UNISZA...terima kasih bang sudi tepon adik..engat adik...errmm,kawan..lama kita date dengan kawan kita..dari pukul 3:30 sampai pukul 6:15..lama kan..ikutkan nak je tidur dekat kat kfc tu..hehehe..tapi buat malu jup...tapi serius memang dekat kfc uhh dah macamm rumah kita orang dah..haro00k gile...nasib tak ramai orang masa tu..maklum lah..musim hujan...hehehee..ha,kita orang sempat bersnap lagi tau....slepas makan and snap..kita orang share-share cerita pasal h0stel..seronok..nak pecah perut dibuatnye :)

































 maaf la kalau kena tengok pic ni sampai kena teleng kepala..hehehe..malas la nak clock nye ...pandai -pandai la korang tengok yup..muka semua selenga..hurrmmm,lega dapat lepas windu dengan korang semua :)
event ser0nok lah juga ,walaupun tak dapat jumpa semua kan ...ha,tak lupa juga saya dapat jumpa dengan abang angkat saya ..ni abang saya yang dah lama tak contact uhh ..abang saya yang dekat (labis)tak sangka pulak dia anggap saya ni adik angkat dia lagi kan..hahaha...terima kasih yup..maklum la..lost contact sebab dia yang buat hal...




hari esoknya,lepas dah jumpa dia orang dekat kfc ,petang tu juga saya kena balik FCB ...penatnye ..then,bergayut dengan abang angkat saya seekejap...sampai jup FCB ,apa lagi terbongkang la...hehehe..then,tidur tapi sebelum tidur macam biasalah mesej dengan jantung hati saya :)
emm,niat dalam hati pagi raya nak bangun lambat..maklum la masalah perempuan kan...tapi sayang tetap bangun awal juge ..hehehe,,tahu tak pagi tu saya dengar takbir raya ..dengan lajunya air mata saya mengalir :(
nak tahu kenapa saya menangis..sebab saya tiba-tiba teringat dekat  Putera Hyriel

(wak,sori sebab tak explainkan dekat awak kenapa saya tiba-tiba hantar text macam tu dekat awak tadi )

sebab apa..sebab teringat macam mana la keadaan dia pi kubur arwah ayah dia...sayu hati saya bila teringat..pastu,saya teringat dekat arwah-arwah kawan saya...emmm,makin melalak saya...tapi saya hanya mampu sedekahkan al-fatihah saja untuk dia orang semua...
oke2...saya dengan kuat hati,saya antar text dengan jantung aty saya..saya cuba tenangkan dia..sian dia...dia sakit tekak..samapi hilang suara..kuat yup wak...makan ubat tau..
he,petang tu saya nak ilangkan semua sdeyh saya..saya pi chemplak,jumpe echa...ada fitri dengan helmi sekali..tapi saya tak tgur pun..malu...ronda punye ronda ingatkan tak kena usyar..kena juga...dak laki uhh tak kenal nama kita...tapi hanya memanggil dengan nama BUDAK BAJU PURPLE ..hahhaa..kelakar jup..apalah...nasib baik tak kenal..saya apa lagi..tak layan pun..:)
sebab saya masih ingat dekat orang FELDA TENANG  sana tu ...

oke,malamnya pulak kita orang pi segamat ..sebab atuk nak belanja makan pizza hut..dah excited dah saaya ni..last-last tak pat makan..nak tahu sebab ape...tengok ni...
ALAMAK ! tak lee tunjukkan la...private :) maaf ,
last-last balik labis,makan KFC jup..hahha...bengang saya tau..nak tahu kenapa..ramai kwan saya jumpa kat situ..saya apa lagi..dengan muka tebal...buat-buat tak kenal jup..sebab saya dah lupa nama dia..hehehe...order then makan..alhamdulilah..kenyang ..apalagi..balik la..sampai jup rumah text bersama orang tersayang...hehehe...k la....hari ni,ni jup la entry untuk 3 hari cuti saya ...hope,korang enjoy :)



tanda-tanda kematian orang islam

assalamualikum....hari ni kita nak cerita tentang tanda-tanda sebelumkite meninggalkan bumi yang hanya sementara untuk kita ni..hope,korang dapat hayatinya k ...selamat membaca :D

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan wujud cuma amalan dan ketaqwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini.Rasulallah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara langsung akan kesukaran menghadapi keluarga dan sahabat secara langsung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat baginda.Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian.Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya ,wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah mamanggil abangnya,iaitu Imam Ahmad Hambal untuk menyambung tugas tersebut.Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya..
   Adapun riwayat-riwayat ini memperlihat kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya ..Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan umat islam dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah .Walaubagaimanapun,semua tanda itu akan berlaku kepada orang islam sahaja manakala orang kafir,iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus direntap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah.
   Adapuntanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan.Tanda 100 hari sebelum hari mati.Ini adalah tanda pertama  daripadaAllah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya.Walaubagaimanapun,semua orang islam akan mendapat tanda ini cuma ada mereka sedar atau tidak sahaja.Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu asar.Seluruh tubuh,iaitu dari hujung rambut hingga hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.
   Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih di mana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang lenyap sahaja tanpa bagi merek manfaat.Bagi mereka yang sedar dengan kehadiran tanda ini adalah peluang terbaik untuk memanfaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.
   Tanda 40hari sebelum hari mati.Tanda ini juga akan berlaku sesudah ansar.Bahagian pusat kita akan berdenyut-senyut.Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT .Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi,maka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.Adapun malaikat maut ini wujud nya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.
    Tanda 7hari.Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ia akan berselera makan.
    Tanda 3hari.Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita,iaitu di antara dahi kanan dan kiri.Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi najis dan ini akan memudahkan urusan yang akan memandikan kita nati.Ketika ini mata hitam kita akan bersinar lagi dan bagiorang yang sakit,hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.Telinganya akan layu di mana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.
  Tanda satu hari.Akan berlaku sesudah waktu asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang,iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu asar keesokannya.Tanda akhir,akan berlaku keadaan di mana kita kan merasakan sesuatu keadaan sejuk di bahagian pusatdan ia akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali keapada Allah semoga kita adalah di antara orang yang terpiliholeh Allah yang akan diberi kesedaran untuk mereka terhadap tanda-tanda mati ini.Semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan sama ada daripada Allah mahupun manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang-piutang kita.
   Walaubagaimanapun,sesuai dengan sifat Allah yang Maha Berkuasa lagi Pemurah lagi Maha Mengasihani maka diriwayatkan bahwa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa,iaitu sama ada doa daripada kita sendiri ataupun doa daripada orang lain.Namun ia adalah ketentuan Allah semata-mata.oleh itu,marilah kita sama-sama berusaha dan berdoa semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredaan allah sama ada di duniamahupun akhirat.Apa yang baik dan benar itu akan datangnya daripada Allah dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

                                      INGATKANLAH KEMATIAN KITA                                                   Ingatlah kematian kita dari detik ke detik dari saat ke saat.Justeru Allah tidak janjikan kematian kita di waktu tua.Begitu juga Allah tidak janjikan kematian kita disebabkan sakit.Tidak pun sakit bleh mati juga.Hal ini sepatutnya tidak payah diberitahu.Semua orang akan tahu,kan pengalaman bersama. Ada orang mati masa kecil,ada orang mati muda,ada orang mati tua.Ada orang mati tanpa sebab apa-apa,. Sedang rehat-rehat atas kerusi tiba-tiba terlentuk sahaja.Ditengok nafas sudah tiada.Oleh itu janganlah senang-senang hati dengan kematian.Kematian bila-bila masa akan berlaku,Kita tunggulah kematian itu dari nafas ke nafas,.Agar kita tidak ada angan-angan yang melalaikan.Hendak membangun,membangunlah sebelum semua terlambat.Tapi ingat lah waktu itu boleh mati.Hendak maju,majulah tetapi kematian boleh berlaku pada waktu itu.Hendak kejar kekayaan kejarlah.Tidak salah selagi halal tetapi ingatlah mati. Ingatlah mati di dalam sebarang hal.Agar kita tidak lali,jiwa sentiasa takut dan gentar dengan Tuhan Bila jiwa takut dengan Tuhan,kita takut hendak membuat dosa dalam sebarang hal.                                                    

maafkan saya

assalamualaikum semua..hai,pe kabor semua..hari ni budak candidate rajin la nak update blog dia :D
tapi sorilah sayang,saya cuma nak cerita pasal kamu jup,hope kamu ingat oke apa yang pernah kamu tulis kat blog kamu tu...awak tahu,saya siap print ape yang awak tulis tentang kite kat dalam blog awak ...

Add caption
title ni saya ada print wak ! sebab saya terharu dengan kata-kata awak..saya minta maaf sebab saya jeles dengan classmate awak..tapi mungkin lepas ni dah kurang kot jeles saya dengan awak :) sebab awak rapat pun sebab pelajaran kan..takpe wak..saya dah paham...

then,lagi satu...awak listkan persamaan kita kan wak...


sian awak...takpe,lepas ni kita dah tak duduk hostel dah wak..nanti kalau awak nak text kite tiap-tiap hari pun boleh,..sebab kita kan dah habis sekolah.tapi mungkin la..awak pun akan sibuk,saya pun akan sibuk..hope awak tak lupa nak text saya yup...sekali pun jadik wak...hope ,hubungan kite kekal..
saya minta maaf kalau saya selalu ungkit cerita lama awak...awak suka ke ,tak ke..saya minta maaf yup..saya cuma tak nak awak ulangi perbuatan awak tu...jangan bagi peluang ketiga dekat dia ye wak...sebab saya takut awak akan kena semula dengan dia...saya tahu kali kedua tu awak bagi peluang kat dia...sebab awak kata dengan saya "kalau dah sayang,semua boleh "
tapi saya tak suka...kalau awak ulangi benda yang sama,saya tak sesekali akan tidak mengenali awak tau !

tapi saya minta maaf..saya selalu salah sangka dengan awak..sampaikan saya berkali-kali tanya dekat awak soalan yang sama..awak mesti dah bosan kan sebab saya selalu tanya soalan yang sama..
sorilah awak,walaupun awak percaye saya 100% tapi saya masih percaya 90% ..lagi 10% saya masih was-was lagi..maaf wak :)
tapi saya tetap sayang awak tau ,
lagi satu,kalau saya dapat tahu perempuan tu carik awak semula mcam awal bulan haritu,masa kita mula kenal tu,awak jangan tak bagitahu saya pula yup...
ingat ! k la,saya sayang awak always macam mana saya sayang mak ,ayah ,yang maha pencipta :D





Muslim Produktif





hai korang semua ...assalamualaikum...ketemu lagi...maklum la..zone exam..so,cikgu kasik balik setiap minggu ..aku pula rasa risau ,sebab duduk dekat rumah memang aku tak stduy,tapi kat hostel ade la juga kan daripada kat rumah ni...aishh,cikgu bagi balik setiap minggu pun kerna ada sebab ! cikgu tak nak ambil risiko...nak cerita dekat dalam ni tak boleh,nanti korang pulak yang takut..hehehe..so,biar lah ni rahsia budak MUNSHI sahaja..nasib lah tinggal berapa bulan saja aku dekat dalam zone munshi tu,dengan keadaan dekat sekolah lagi..pening ..

exam dah dekat..aku dekat sekolah asyik menghitung hari..cakap pasal keputusan jup,mula la aku rasa mengelabah semua..aku tidak sepandai dengan kawan-kawan aku...semua dia orang boleh tangkap...padahal dalam kelas,aku belajar kot..takde la melayang mana fikiran aku ni...bila dah lepas cikgu ngajar tu,nak menangis pun ada..sebab aku tak daaapatkan buktikan pada cikgu aku..aku hanya dapat buktikan dalam latihan sahaja...tapi bila exam,semua kosoong..kenapa eak !! KADANG-KADANG DIRI AKU JADIK DOWN,sangat-sangat...aku jadik malu nak belajar dengan cikgu...terutama sekali prinsip akaun,ekonomi asas,bahasa inggeris,sains,sejarah...tapi aku cuba buat muka tebal...aku try dan try buat latihan yang cikgu bagi...dan aku cuba buat setakat ni apa yang aku mampu..tapi aku sediyh..adalah sorang hamba allah..yup,aku tahu ko cepat paham,engat..semua dekat ko la..ko ketawakan aku tadi..sebab latihan bahasa inggeris aku banyak salah...aku ketawa jup,sebab aku tak suka nak marah orang...tapi ko dah buat aku geram sangat-sangat...tahu la ,ko boleh target apa yang subjek aku lemah kan :(

takpe la..ramai yang supoort aku..aku akan buat yang terbaik untuk SPM ni...aku akan berusaha dan berusaha...capaikan apa yang aku ingin kejarkan...amin !



hai korang semua ...assalamualaikum...ketemu lagi...maklum la..zone exam..so,cikgu kasik balik setiap minggu ..aku pula rasa risau ,sebab duduk dekat rumah memang aku tak stduy,tapi kat hostel ade la juga kan daripada kat rumah ni...aishh,cikgu bagi balik setiap minggu pun kerna ada sebab ! cikgu tak nak ambil risiko...nak cerita dekat dalam ni tak boleh,nanti korang pulak yang takut..hehehe..so,biar lah ni rahsia budak MUNSHI sahaja..nasib lah tinggal berapa bulan saja aku dekat dalam zone munshi tu,dengan keadaan dekat sekolah lagi..pening ..

exam dah dekat..aku dekat sekolah asyik menghitung hari..cakap pasal keputusan jup,mula la aku rasa mengelabah semua..aku tidak sepandai dengan kawan-kawan aku...semua dia orang boleh tangkap...padahal dalam kelas,aku belajar kot..takde la melayang mana fikiran aku ni...bila dah lepas cikgu ngajar tu,nak menangis pun ada..sebab aku tak daaapatkan buktikan pada cikgu aku..aku hanya dapat buktikan dalam latihan sahaja...tapi bila exam,semua kosoong..kenapa eak !! KADANG-KADANG DIRI AKU JADIK DOWN,sangat-sangat...aku jadik malu nak belajar dengan cikgu...terutama sekali prinsip akaun,ekonomi asas,bahasa inggeris,sains,sejarah...tapi aku cuba buat muka tebal...aku try dan try buat latihan yang cikgu bagi...dan aku cuba buat setakat ni apa yang aku mampu..tapi aku sediyh..adalah sorang hamba allah..yup,aku tahu ko cepat paham,engat..semua dekat ko la..ko ketawakan aku tadi..sebab latihan bahasa inggeris aku banyak salah...aku ketawa jup,sebab aku tak suka nak marah orang...tapi ko dah buat aku geram sangat-sangat...tahu la ,ko boleh target apa yang subjek aku lemah kan :(

takpe la..ramai yang supoort aku..aku akan buat yang terbaik untuk SPM ni...aku akan berusaha dan berusaha...capaikan apa yang aku ingin kejarkan...amin !

video ni la yang membuatkan aku sedar dan menangis ..  !  aku akan dapatkan macam mana orang dalam video ni berjaya...thanks bang..

SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN,JANGAN SAMPAI NASI DAH JADI BUBUR,INGAT SEBELUM TERKENA,